Knjige so kakor prijatelji:biti morajo dobre, a maloštevilne.

(Augustus Strindberg)

torek, 30. junij 2009

Berem - junij 2009

Rory Freedman in Kim Barnouin - Mrha koščena

Brez dlake na jeziku: nasveti za pametne pun ce, ki nočejo več jesti svinjarije in bi rade izgledale božansko!

Nehaj se basati z nesnago in kočno shujšaj!
Napočil je dan, ko ti bosta ti dve babnici, ki kar pokata od zdravja, povedali resnico. Si pripravljena?
Nobenega leporečenja in ujčkanja: kar naravnost usekata. Zato, da bi bile tvoje odločitve ob polni mizi pametnejše in boljše. In zato, da bi lahko spravila nase najbolj hude kavbojke. Rory in Kim definitivno nista kuri. Mogoče sta mrhi, ampak suhi mrhi. In tudi ti boš kmalu taka, samo če ju boš poslušala.

Mrha koščena (skinny bitch) se že lep čas noče premakniti z vrha ameriških lestvic branosti. Šokirano jo prebirajo vse pametne punce, ki pazijo, kaj dajo vase in nase: od newyorških intelektualk do losangeleških blondink.


Tjaša Kokalj - Poljubi me, miss!


Odklenila je vhodna vrata in v nosnice ji je udaril vonj, ki ga je zadnji dve leti zamenjevala za domačnost. Vonj po lesu in sivki, katero je Dejanova mama uporabljala za odišavljenje prostora. Čeprav je bilo zunaj svetlo, je bil hodnik zavit v temo, a luči ljub temu ni prižgala. Vseeno ji je bilo, kateri plod njene domišljije jo napade. Z odločnim korakom je stopila na prvo stopnico in se počasi vzpenjala. Ni vedela ali je on doma. In ni bilo nobenih znakkov, ki bi potrjevali ali zavračali njegovo prisotnost. Odprla je vrata stanovanja in jih za seboj previdno zaprla. Obstala je v prostoru. S pogledom se je po njem nemo razgledovala, saj je vedela, da ga bo za vedno zapustila. Pred očmi se ji je prikazovalo nešteto lepih trenutkov in tistih malo manj lepih, ki jih je tu doživela. Spomini so jo spet pahnili v drugi svet, tisti, v katerem je živela dve leti. Tokrat je bila prepričana, da ni pravi, in ga je končno potisnila daleč stran od sebe. Bilo je, kot bi jo nekdo olajšal težkega tovora, odvečnega tovora, ki se ga je rešila še zadnji trenutek, preden je dokončno omagala.
Za seboj ni slišala pritajenega dihanja osebe, ki jo je opazovala z mrkim pogledom. V naslednjem trenutku se ji je prikradla za hrbet in svoji roki trdo sklenila okoli njenega vratu. Na uho ji je s sikajočim tonom zašepetala: "Poljubi me, miss."

Carmen Bin Ladin - Kraljevina izza tančice: Moje življenje v Savdski Arabiji

11. septembra 2001 je Carmen Bin Ladin slišala novico o napadu na dvojčka newyorškega Svetovnega trgovinskega cnetra in nagonsko pomislila: nad grozljivim terorističnim dejanjem gotovo leži senca njenega nekdanjega svaka.. Njeno življenje in življenje njenih treh hčera ne bo nikoli več takšno, kot je bilo...

Leta 1974 se je Carmen Bin Ladin, Iranka po materi in švicarka po očetu, poročila z Jeslamom Bin Ladnom, enim od številnih bratov iz velikanske in vplivne savdske družine Bina Laden, iz katere prihaja tudi njen danes najbolj znan član Osama. Vstopila je v kulturo, ki je ni niti poznala niti razumela. Da bi obvarovala svoje hčerke pred strogimi omejitvami te dvolične, zagonetne in z globokimi nasprotji prežete islamske družbe, se je leta 1985 za vedno vrnila v Švico in se ločila od Jeslama.

Njeni spomini so eno redkih neposrednih pričevanj o življenju ženske v tradicionalističnem, moškem šovinističnem islamskem okolju, pravzaprav o življenju ženske v haremu, hkrati pa je Carmen tudi ena redkih žensk, ki je, resda ob pomoči svojega moža, dobila tudi širši vpogled v notranji ustroj in delovanje skrivnostne in zagonetne puščavske kraljevine


Jennifer Crusie - Spletke

Spoznajte Goodnightove, spoštovano družino, ki že več generacij vodi spoštovano umetnostno galerijo. Tu je Gwen, matriarhinja, ki se rada izogne resničnosti; Eve, starejša hči, ki ima težave z identiteto (pravzaprav ima dve); in Nadine, vnukinja, ki bo z veseljem šla po družinskih stopinjah, kakor hitro bo našla par, ki je ne bo pokopal. Potem pa je tu še Matilda, mlajša hči, ki je podedovala skrivnost, zaklenjeno v kleti Goodnightove galerije; skrivnost, ki jo hoče obdržati skoraj za vsako ceno, tudi če bi morala sredi noči vlomiti v hišo, da bi ukradla svojo preteklost.


Danielle Steel - Hiša na ulici upanja

Lizi in Jacku Suthelrancu je bilo življenje naklonjeno. V osemnajstih letih zakona sta si ustvarila družino, uspešno advokaturo in srečen dom na Ulici upanja v bližini San Francisca. Na božično jutro, razposajeno in polno otroškega smeha, pa se v hipu vse sesuje. Petminutni opravek se za Jacka tragično končna. Lis se nenadoma znajde sama z bolečimi vprašanji ob neznosti izgubi.


Danielle Steel - Potovanje

Vsi v Washingtonu poznajo Madeleine in Jacka Hunterja. Maddy je večkrat nagrajena TV-voditeljica, Jack pa vodi televizijsko družbo. Na zunaj veljata za popoln par, toda za zaprtimi vrati razkošnega domovanja se razpleta povsem drugačna zgodba. Ko postaja Maddy vse bolj uspešna, jo začne mož na prikrite načine poniževati in jo počasi osami od vseh prijateljev in znancev. Maddy na zunaj ne kaže nobenih znakov zlorabe, nobenih modric ali brazgotin, prežema jo le strah pred ponižanji in izolacijo. Na pot zdravljenja stopi takrat, ko ji žena ameriškega predsednika ponudi izjemno priložnost, da se pridruži njenemu na novo ustanovljenemu odboru za boj proti nasilju nad ženskami. Tam sliši grozljive pripovedi prestrašenih žena in deklet, ki se ji zdijo zelo znane, in spozna diplomata Billa Alexandra. Bill zasluti, da je v Maddyjinem zakonu nekaj močno narobe in ji skupa odpreti oči. Tako Maddy počasi naredi prvi korak k svobodi...

Ni komentarjev:

Objavite komentar